Daržovių ir vaisių plovimas

Daržovių ir vaisių plovimas ozonu prisotintu vandeniu.

 

Šios technologijos privalumai:
• Patogenų nukenksminimas;
• Ilgesnis vaisių ir daržovių galiojimo laikas;
• Didelė ekonominė grąža;
• Mažesnis nitritų kiekis.

UAB „Ozono centras“ sukurta daržovių ir vaisių plovimo sistema buvo pritaikyta keliuose Lietuvos ūkiuose. Ūkininkai itin džiaugėsi rezultatais, jiems ši technologija pasiteisino, leido su kaupu įvykdyti užsibrėžtus metų rodiklius. Taigi ištobulinę šią technologiją galime ją pristatyti kaip vieną iš mūsų naujovių.

Daržovių ir vaisių plovimo sistemose įdiegus UAB „Ozono centras“ technologijas vanduo prisotinamas ozonu. Tai stipriai padidina plovimo efektyvumą. Ozonas geba naikinti daržovių ir vaisių paviršiuje esančias bakterijas ir mikroskopinius grybus. Turėdama mažesnį mikroorganizmų kiekį, produkcija ilgiau išlieka šviežia, geriau atlaiko ilgą transportavimo laiką. Taip pat atlikti tyrimai rodo, kad ozonas ardo pesticidus esančius daržovių ir vaisių paviršiuje. Taip pat mažina nitritų kiekį. Tyrimais nustatyta, kad morkas ir salierus nuplovus ozonuotu vandeniu jų juslinių savybių kokybė nepakito. Taip pat tirtas ozono poveikis vaisių ir daržovių paviršiuje esantiems antioksidantams. Nustatyta, kad šviežias Icebergo salotas plaunant ozonu prisotintu vandeniu galutinis fenolių (antioksidanto) kiekis nepakito.

Išbandžius UAB „Ozono centras“ daržovių plovimo technologiją su morkomis, nustatytas papildomas 15 parų realizacijos laiko pailgėjimas (prekinės išvaizdos išlaikymas) lyginant su ozonu neapdorotomis morkomis.