Maisto pramonė

Ozonas ir Maisto produktų perdirbimas
Šiuo metu maisto pramonei reikalingos novatoriškos perdirbimo technologijos, kad būtų patenkintas vartotojų poreikis gauti šviežesnius ir saugesnius, paruoštus valgyti produktus. Tarp tokių technologijų yra ozonas kaip galinga dezinfekuojanti medžiaga, kuri gali atitikti pramonės lūkesčius, susilaukti reguliuojančių institucijų pritarimo ir būti priimtina vartotojams. O3 yra stipri plataus veikimo spektro antimikrobinė medžiaga, aktyviai veikianti prieš bakterijas, grybus, virusus, pirmuonis ir bakterijų bei grybų sporas. Ozonas ypač tinka maisto pramonei, nes jo perteklius greitai savaime suskyla, sudarydamas deguonį ir nepalikdamas maiste jokių likučių. Palyginti mažos šios dezinfekuojančios medžiagos koncentracijos aktyviai veikia visų formų mikroorganizmus.

Galimos ozono panaudojimo galimybės produktų gamyboje:
• Vaisių ir daržovių plovime.
• Mėsos ir paukštienos apdorojimas.
• Jūros gėrybių bei žuvies perdirbime.
• Maisto laikymo.
• Mikrobiologinio užterštumo mažinimui ore.

Moksliniai tyrimai parodė:

-Paveikus obuolius ozonu pastebėtas mažesnis gedimas ir masės praradimas.

-Panaudojus ozoną pailgėjo obuolių ir apelsinų vartojimo laikas.
-Ozonas sumažino E.coli kiekį mėlynėse ir neturėjo įtakos jų spalvai.
-Salieruose, kopūstuose ir kt. ozonas sumažina polifenolio oksidazės kiekį (PPO). PPO sukelia vaisių ir daržovių rudavimą.
-Paveikus ozonu pistacijas nepasikeitė nei jų pH, nei laisvosios riebalų rūgštys, nei spalva.
-Ozonas sumažino aflatoksino B1 kiekį (80-93 procentais) supjaustytose paprikose.
-Ozonas pasižymi fungistatiniu veikimu - stabdo mikroskopinių grybų augimą ir dauginimasį.
-Paveikus obuolių sultis ozonu ne tik sumažėjo jų užterštumas mikroorganizmais, bet ir mikotoksinais (pvz. patulinu).
-Nustatyta, kad ozonas gali prailginti mėsos vartojimo laiką nuo 2,4 iki 5 parų.

Ozonas yra stipri dezinfekuojanti medžiaga su geromis taikymo perspektyvomis šiuolaikinėje maisto pramonėje. Ši dezinfekuojanti medžiaga yra veiksminga plačiam spektrui mikroorganizmų, ją galima naudoti aplinkai nekenkiančiu būdu. Ozono stabilumas ir veiksmingumas suteikia patrauklias taupymo galimybes pramonei, slegiamai augančių energijos kainų.

ozonatorius

mėsos pramonėjebulvių plovime

ozonatorius